Tulumcular

Tulumcular için yorumlar kapalı

MUSTAFA ÇAMKERTEN
1 942 yılına Rize ili Ç.Hemşin ilçesine bağlı Topluca(Sçan) köyünün Enginler (Çoçohona)mahallesinde doğdu. Erzurum radyosunda tulum çaldı.Yedi oyun ve türkü havasını çıkarmıştır. Bunlar ise;Büyükdüz,Pilsiz,Yeni Çano,Çano iki türküsü ve oyun havasıdır.2000 yılında köyünde ahşap doğrama planya makinasında geçirdiği kaza sonucu parmaklarını kullanamaz olmuştur. Yörede Bıraka Ali Dayı diye tanınmaktadır.Evli ve 4 çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

MEHMET SALİH ÇİL
1931 Yılında Rize ili İlçesine bağlı Abdullah hoca (Aşıklar) Köyünde doğdu. Tulum çalmayı Çayeli’nden Bahri Yazıcı ve Kotil İbrahim Dayıdan öğrenmiştir. Merak ve hevesle beraberinde,zamanla kendi kendini yetiştirip tulum çalmayı öğrenmiştir. Horon oynamayı çobanlıkta,değirmende ve meci (imece) de öğrenmiştir. Evli ve dokuz çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

MEHMET DEMİRCİ
Çamlıhemşin doğumludur. Geçte olsa iki albüm çalışması yapmıştır.Yöresel müzik çalışması yapan sanatçılarımız arasında ,Çamlıhemşin’li sanatçı diyebileceğimiz ender kişilerdendir. Ç.Hemşin Hemşinli’lerinin dili,aksan olarak biraz daha değişiktir.Bu aksanı ,Demirci’yi dinlediğiniz-de fark edeceksiniz.

………………………………………………………………………………………………………………………….

MUSA İBRAHİMOĞLU
1965 yılında Rize İli Çamlıhemşin ilçesine bağlı Şenyuva (Çinçiva) köyünde doğdu.Refik Bey’in oğludur.Tulum çalmaya ve horon oynamaya çocukluk yıllarında başlamıştır . Tanınmış tulumculardan Ali Çamkerten(Biraka Ali Dayı’dan) tulum çalmayı öğrenmiştir.1999 yılında Veteriner Sağlık Yüksek Okulundan mezun olmuştur.1982 yılından beri Veteriner Sağlık Teknikeri olarak çalışmaktadır.Folklor yarışmalarına oyuncu değil de tulumcu olarak1988-1998 yılları arasında Ç.Hemşin ilçesinde folklor ekibinde tulum çalmıştır.Ayrıca piyeslere katılmıştır.Evli ve iki çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

MUSTAFA KURKUT
1932 yılında Rize ili Ç.Hemşin ilçesine bağlı Dikkaya(Mekaliskrit)köyünde doğdu.Ahmet Bey’in oğludur.On yaşından beri horon oynamaktadır.Tulum çalmayı da Sabit Karaman’dan etkilenip öğrenmiştir.Evli ve iki çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

MESUT OKAN
1979 yılında Rize iline bağlı Pazar ilçesinde doğdu . Aslen Çamlıhemşin İlçesine bağlı Boğaziçi köyündendir. Kemal Bey’İn oğludur.1996 yılında Ç.Hemşin lisesinden mezun olmuştur.Tulum çalmayı ve horon oynamayı çok küçük yaşlarda , daha altı yedi yaşlarındayken öğrenmiştir.Evde tulum çalan amcasını dinledi.Dinlerken içinde bir heves uyanmıştır.O günden bu yana tulum çalmaya başlamıştır.Horon oynamayı ailesinden öğrenmiştir.Ailesi de hemen hemen horoncudur . Öğrencilik yıllarında 1993-1996 yıllar arasında iller bazında Rize’de yapılan yarışmalara katılmıştır . Son olarak 1996 yılında Erzurum’da yapılan bölgeler arası yarışmaya katılmıştır.1997 yılında Ç.Hemşin hükümet konağında kantinde çalışmaktadır.Sosyal faaliyetleri olrak yazın yaylalarda gül bayramı şenliklerinde ve düğünlerde tulum çalmaktadır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

MEHMET ÖZKAN
1959 yılında Rize ili fındıklı ilçesine bağlı Yenişehitlik köyünde doğmuştur.Halk Eğitiminin köy danışmanı olarak oyunlara festivallere gitmektedir.Fındıklı Adliyesinde çay ocağında çalışmaktadır.Evli ve üç çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

MUHSİN SALİHOĞLU
1953 yılında Rize İline bağlı Findiklı ilçesinin Meyvalı (Campet) köyünde doğmuştur.Tulum çalmayı8 yine aynı köyünde Alipaşa Öztürk ve İsmet Salihoğlundan öğrenmiştir.1985 yılında Halk oyunları atma türkü yarışmasında Çayeli Dokuz Mart İlkokulu İl birinciliği,1987 yılında Çayeli Halk Eğitimi il yarışmasında üçüncülük kazandırmıştır.1987-88 yılları arasında Ardeşen Halk Eğitim merkezi Kurs çalışmalarında bulunmuştur.1988 yılında Rize 50. Yıl İlkokulun İl birinciliği ve Mehmet Akif Ersoy ortaokul il birinciliği,1989 yılında Rize -pazar 50.Yıl ilokulu ve Pazar Lisesi 2.’lik il yarışmasını kazandırmıştır.1985 yılından beri Fındıklı Lisesi,Sümer,Aksu ve Onbir MArt İlkokulu ve Halk eğitim Merkezinde ç.alışmalarını sürdürmektedir.

………………………………………………………………………………………………………………………….

MUSTAFA TEZCAN
1926 yılında Rize ili Pazar ilçeisne bağlı Derebaşı (Sçukita) köyünde doğdu.Tulum çalmayı Sessizdere köyünden(papilat) Mecit karahandan öğrenmiştir.Askerlik çağına geldiğinde tulum çalmayı kendine özgü üslubuyla çalmaya başladı.Tulumun yörede tanınmasına öncülük etti.Tulum çalışı ile olduğu kadar çalarken horonu yönetmesi ve aynı zamanda zamanda şarkı söylemesiyle ünlüdür.Tulum çalışının dinamik ve biraz da sert olamsı,kendine has bir stil olarak akıllarda kalmıştır.1950yılında bir bankanın düzenlediği festivalde ise ,Türkiye Folklor(horon) yarışmasında ekibiyle birlikte Akçaabat oyunu sergilemeleriyle ile birlikte birinci olup,altın madalya ile ödüllendirildi.1955′li yıllarda Ankara ‘ ya çalışmaya gitmiştir.Anakara da bir eğlence gecesinde tulum çalıp söylemesiyle Ankara Radyousuna davet edilmiştir.Ayrıca burad bir de plak çıkarttı.Dönemin önde gelen santçılarıyla tanışır.Müzeyyen Senar gibi…Ancak karadeniz tutkusu,özellikle yayla tutkusundan dolayı Ankara’da daha fazla duramayıp köye döndü.2001 yılında vefat etti.Yörede Sçukitali Tulumcu Mustafa Dayı olarak anılmaktadır.Evli ve on çocuk babasıdır.”Ey Mustafa” adlı türkünün efsanesi ve sebebi şöyledir;1948 yılında Erzurum’da askerlik yaparken memlekete öldü haberi gelir.Bundan kendisinin haberi yoktur.Daha sonra terhis olup pazar ilçesine geldiğinde sevenleri hem şok,hem de büyük bir mutluluk yaşarlar.Yakın çevresinde bunun üzerine “Ey Mustafa,Mustafa,yine geldun Pazara”adlı türküyü söylerler.O anda duygulanır tulumuyla birlikte şu dizeleri söylemeye başlar.Bizzat kendisinin bestesidir.Bu türkünün başka bir rivayeti de şöyle anlatılıyor.Çukita köyünden Ey Mustafa; Ey ya Rabbi çok şükürda Gene geldun pazar’a Tulumcuyu koydular da canlı canlı mezara Ey mustafa mustafa da Hem söyler hem bağırur Yedum kuri pilavi da boğazlarum ağırur. Evun altı arpaluk oy Evun ne kalabaluk Yarum sende varmidur oy Benum gibi sevdaluk

………………………………………………………………………………………………………………………….

MAHMUT  TURAN
1958 yılında Rize ili Çamlıhemşin ilçesine bağlı Boğaziçi köyünde doğdu.1971 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a gitmiştir.Bir torna atölyesinde çalışmaya başlamıştır.Tulum çalmayı bir ay içinde kendi kendine öğrenmiştir.Dedesi,babası ve abisi İsmail Turan tulum çalıyordu.Ailesinden gelen genetik bir oldu diyebiliriz .Kendini, teknik konularda yetiştirmiştir .Gererek stüdyo çalışmaları,gerek sanatçılarla yaptığı sayısız provalar bir yere kadar getirmiştir.Bir çok TV programlarında tulum çalmaktadır.Yöremize ait bir çok sanatçıya tulu ile eşlik etmektedir.1970′li yıllarda İstanbul’da zaman zaman düğünlerde ve yöresel pikniklerde ve de tatillerde yaylalara gidince tulum çalmıştır.1982 den beri profesyonel olarak folklor öğretmeni olarak 2000 yılına kadar 8 sene devam etti.Halk oyunları ile halen ilgilenmektedir .Yöremizdeki sanatçılara , düğünlere,yurt dışı festivallere ve konserlere devam etmektedir.Gerek kendi ekibiyle,gerek diğer yöre ekibiyle,örneğin Artvin yöresi sayısını ve tarihlerini hatırlamayacağı kadar yarışmalara ve yurtdışında bir çok festivallere katılmıştır.Evli ve iki çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

MEMİŞ YAZICI
1971 yılında Rize ili Çayeli ilçesine bağlı Aşıklar(Asrifos) köyünde doğdu.Şevki Bey’in oğludur. Tulum çalmayı da Çayeli İlçesine Aşıklar köyünde tanınmış tulumculardan Osman Yazıcı’dan(ağabeyi) öğrenmiştir.Serbes meslek olarak şoförlük yapmaktadır.Evli ve dört çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

Diğer Sayfa 1 2 3 4 5 6
Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,