Tulumcular

Tulumcular için yorumlar kapalı

 

SEHER GÜNEY
Artvin’in Arhavi ilçesinde Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğünce açılan kursa katılarak tulum çalmayı öğrenen 18 yaşındaki Seher Güney, Türkiye’nin ilk sertifikalı kadın tulumcusu oldu.Arhavi HEM Müdürlüğü tarafından bu yıl ilk kez, Doğu Karadeniz yöresinin kemençe ile birlikte en çok kullanılan müzik enstrümanlarından olan tulum kursu açıldı.Kursa katılan 18 yaşındaki Seher Güney, kursu başarıyla tamamlayarak Türkiye’nin ilk sertifikalı kadın tulumcusu oldu.Seher Güney, çocukluğundan beri hep tulum çalmayı hayal ettiğini ve sonunda hayallerine kavuştuğunu söyledi.Tulum çalmayı öğrenebilmek için öncelikle bu kültürü sevmek gerektiğini ifade eden Güney, ”Kültürünü sevdiğiniz zaman kemençe de, tulum da çalabilirsiniz” dedi.

………………………………………………………………………………………………………………………….

SELİM TARIM
Rize-Pazar/Hemşin de doğan Selim Tarım, 3 yaşında  blok flüt ile başladığı müzik hayatını, yöresel bir enstrüman olan tulum ile devam ettirmiştir. Zamanla bu enstrümanlara yan flüt, gitar, klavye ve harmonicayı da eklemiştir.Video ve ses kayıt stüdyolarında görevler üstlenen Selim Tarım, bu alandaki bilgilerini de müziği ile harmanlayarak kullanmıştır. Geçmişte yaptığı demo çalışmaları ve klipleri yanı sıra ilk albümü Anadolu müzik etiketleri ile Bir nefes adı altında 2014 yılının haziran ayında dinleyicileri ile buluşmuştur.

………………………………………………………………………………………………………………………….

NACİ ÇORBACIOĞLU
Pazar-Hemşin 1963 Yılında Rize ili ilçesine bağlı Nurluca (Çanova) Köyünde doğdu. Tanınmış tulumculardan Yaşar Bey’in oğludur. Tulum çalmayı babasından öğrenmiştir. Zamanın büyük bir bölümünde tulum imalatı yapmaktadır. Ayrıca berberciliğin yanında,Pazar-Hemşin arası Minibüs Şoförlüğü yapmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır .Sevgili Naci Çorbacı 2020’nin yazında ebedi hayata göç etmiştir.Nurlar içinde uyusun 🙁

………………………………………………………………………………………………………………………….

NİYAZİ SAYMAZ
1945 yılında Rize ili Pazar ilçesine bağlı Zafer (Yukarı Bülep) mahallesinde doğdu.Ali Bey’in oğludur.Horon oynamaya 15 yaşında başlamıştır.Horon oynamayı amcasından ve oynamayı bilenlerden öğrenmiştir.Tulum çalmayı da dinleye dinleye on sekiz yaşında öğrenmiştir.Evli sekiz çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

ÖMER KIZMIŞ
1941 yılında Rize ili Ç.Hemşin ilçesine bağlı Topluca(Sçano) köyünde doğdu.Çocukluğundan itibaren çobanlık yaparak hayatını sürdürmüştür .Çocukluk döneminde yaşlılardan kavalve tulum çalmasını öğrenmiştir.Yörede hem tulumcu hem de şair olarak tanınmaktadır . Yöresel müziğin uzun hava denen türünü kendine has yorumuyla ,önemli parçasını oluşturan doğaçlama,söz söyleme yeteneğine sahiptir.Sürekli yaylada yaşamıştır.Yörede yanguni Ömer diye tanınmaktadır.Hakkında fazla bilgi alınamamıştır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

OSMAN YAZICI
Aşıklar Çayeli Aşıklar köyündendir.Tulum çalmaya küçük yaşlarda başlamıştır.Ve çok iyi tulum çalabilen tulumcularımızdandır.Fazla sahne çalışması olmamasına rağmen,çıkardığı albümler büyük ilgi görmüştür. Umarız bundan sonra ki hayatında da güzel çalışmalar yapar.(Albümü var  )

………………………………………………………………………………………………………………………….

REMZİ BEKAR
Yöremizin Tulum sanatçıları adına ilk diyebileceğimiz sanatçılardandır.Tulumun yapısı üzerinde (perde sayısı)bile değişiklik yapmıştır. Yöresel albüm çalışması oldukça eskiye dayanır.Piyasada çok sayıda albümü var. Almanya’da düzenlenen Rize ile ilgili etkinliklerin bir çoğuna da katılmıştır.Hemşin kimliği üzerinde tarihi anlatımlı müzik çalışmaları da mevcuttur.Hatta bir albümünde Hemşinlilerin tarihini şiir biçiminde anlatmıştır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

SERVET BAKOĞLU
07.02.1962 yılında Rize ili Pazar ilçesine bağlı Derinsu (Zanat-Zağnatı) Köyünde doğdu. Tulum çalmayı kısa sürede öğrendiğini belirtmiştir. Ayrıca Kemençe,Saz, ve Ritim de çalmaktadır. Evli ve Dört çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

ŞÜKRÜ PARLAK
Tulumcu Şükrü Parlak, Rize-Pazar’ın, Bulep Köyü’nde doğar ve çok küçük yaşlarda tulum çalmaya merak salar. Dönemin ünlü tulum yapımcısı ve icracısı Çamlıhemşin, Mek’alesk’iriti Köyü’nden (Dikkaya köyü); Sabit Karaman’dan ve yine dönemin ünlü tulumcusu Bulep Köyü’nden Kara (Canca) Dayı’dan etkilenmiştir. Tulumcu Kara Dayı’dan Bakoz Horonu ise Şükrü Parlak’ın kendine has bir tarzla en iyi yorumladığı horon ezgisidir.

………………………………………………………………………………………………………………………….

SÜLEYMAN SERİN
1964 yılında Rize ili Ç.Hemşin ilçesine bağlı Dikkaya (Mekaliskirit)köyünde doğdu.Tanınmış tulumculardan Sabit Karaman’dan etkilenip ve ahçılığı bırakıp tuluma yönelmiştir.Tulum yapımını da Tulumcu Sabit Karamandan öğrenmiştir.Bunu herkesten araştırıp tulum imalatına başlamıştır . 1989 yılından beri Ardeşen ilçesinde (Guda Sazevi) Tulum başta olmak üzere,çeşitli müzik aletleri imal etmektedir.Evli ve üç çocuk babasıdır.

………………………………………………………………………………………………………………………….

Diğer Sayfa 1 2 3 4 5 6
Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,