Kavrun Yaylası

KAVRUN  YAYLASI (Aşağı Kavrun-Yukarı Kavrun)

 

RAKIM:
                Aşağı Kavrun:2000 m
                Yukarı Kavrun:2260 m

EV SAYISI:
                Aşağı Kavrun:
25-30
                Yukarı Kavrun:
100-120

YAŞAM ÜNİTESİ:

  • 2 Kafeterya
  • 2 Pansiyon
  • 1 Kahve

ÇAMLIHEMŞİN’DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin’den 29 km dir.
AYDER’DEN UZAKLIK: 10 km
ULAŞIM:Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusunda yer alan Ayder yaylasından 10 km uzaklıktadır. Toprak yolladan Aşağı Kavran yaylasına varılarak Yukarı Kavrun’a gidilir. Aşağı Kavran – Yukarı Kavran yaylaları arası üç kilometredir.Ulaşım için;Pazar ilçesinden dolmuş hizmeti yaz aylarında vardır.Eğer Ayder’e bir şekilde gelmişseniz buradan da araç bulmanız kolaydır.  Kavrun yaylasına daha çok Vice’liler yaylacılık yapmaktadır.

Özellikler: 2260 m. rakımlı Yukarı Kavran Yaylası Kaçkar Dağı zirvesine (3937 m.) yaklaşık 8 km. mesafededir. Bu yayla, Kaçkar Dağına tırmanış yapacak dağcıların ilk kamp yeridir. Altyapısı bulunmayan yayladaki bakkaldan bazı gıda malzemeleri temin edilebilir. Kaçkar Dağına tırmanışta yük taşımak için katır kiralanabilir.
Konaklama-yeme-içme: Aşağı ve Yukarı Kavron’da konaklama yeri   bir kaç pansiyonla sınırlıdır. Yeme konusunda ise küçük bir kaç mekan bu hizmeti vermektedir.Yakındaki Ayder Yaylasındaki otel ve pansiyonlarda kalınabilir.Hem sosyal imkanları oldukça geniş ve kullanışlıdır.

Yörede bu yaylanın adına “Kavron” da denilmekte.Yukarı Kavrun yaylasına ulaşım Aşağı Kavrun yaylasından geçilerek sağlandığı için daha çok Y.Kavrun’u anlattık.

!!! Kavrun yaylasında yapılan ve yapımı devam eden doğayla tamamen tezat yapılaşma bir an önce önlenmeli.

 


Buzullar, karın yeniden kristalleşmesi, sıkışması ve bir araya toplanması ile meydana geliyor. İklim değişikliklerinin ve yerçekiminin etkisiyle hareket ediyorlar. Soğuk iklimlerde aşağıya doğru sarkan buzullar, ilerlerken üzerinde kaydıkları zeminden aldıkları parçalarla yeryüzünü şekillendiriyorlar. Binlerce yıl süren hareketleri sonucunda V biçimli vadileri aşındırarak tekne biçimli vadilere dönüştürüyorlar. Eğimin az ve kaya yapısının dirençsiz olduğu bölgelerde ise buzulların akması ve geri çekilmesi sırasında çukurlar oluşuyor. Bu hareketler zamanla çukurlukları derinleştirir. Onların suyla dolmasıyla da buzul gölleri meydana geliyor.


Bu konuyla ilgili yorumunuzu yazın